Permis de conduire – franska körkortet

Bor man i Stockholm behöver man inte ha något körkort, dels för att kollektivtrafiken är väl utbyggd och dels för att de är omöjligt att ha bil i stan. Aldrig hittar man en p-plats och hittar man en så kostar det massor samt man ska hålla reda på alla städdagar i hela kvarteret för att försöka slippa betala böter. På råga till allt detta är det inte precis gratis med körkort i Sverige. Så jag struntade i det. Något jag så klart ångrar nu!

Bor man på franska landsbygden, är det däremot omöjligt att klara sig utan körkort. Så här är jag, på landet i Frankrike, 30+,inget körkort, dålig franska… Och utan ett annat val än att skaffa mig ett så snart så möjligt. Att åka till Sverige och fixa det är uteslutet pga de dyra kostnaderna. Även om tanken är lockande då man fattar ju allt! Hur som helst skrev jag in mig på en fransk körskola i slutet på oktober.

I början var det supersvårt, då systemet skiljer sig mycket från det svenska, även om det är EU. Det är 40 frågor på mer eller mindre krånglig franska, inklusive så klart kuggfrågorna. De är värst! Man skall känna språkets nyanser för att kunna svara på frågor om trafikregler. Bilderna frågorna är baserade på är allt annat än självklara. Dålig upplösning och ofta otillräckligt med information för att kunna svara korrekt.

Svensk som man är dock och har en internetvana (man gör ju allt via internet i Sverige, nästan i alla fall), så köpte jag som tur var testerna på nätet och i princip varje dag sen jag började i skolan har jag gjort det ena testet efter det andra. På testdagen får man ha max 5 fel. Jag  började med 20!!!! Frågorna berör allt mellan himmel och jord, ekologisk körning, franska poängsystemet, hur man tappar poäng, hur kan man få de tillbaka, hur många poäng man tappar för vad osv. Man ska kunna allt om alkohol och droger, särskilt cannabis, fransk försäkringssystem, bilens tekniska specifikationer, trafikregler osv. Man blir gråhårig för mindre.

untitled

I Frankrike är det lag på att passera Code de la Route (teorin) innan man får köra. Helt ärligt så kändes det faktiskt skönt att höra, då det gav mig tid att vänta till körningen, vilket jag är livrädd för! Inte bara för att det är Frankrike, men helt enkelt för att jag är rädd att inte hinna med allt man ska göra i en bil och köra samtidigt!

När man väl fått körkortet, är det i början ett provisoriskt körkort, som man har i 3 år, vilket innebär att man får inte alla sina 12 poäng från början utan får bara 6 poäng och måste köra felfritt för att få ytterliga 2 poäng per år. Förutom det måste man köra 80km/h på en väg med begränsning på 90 km/h och 110 km/h på en med 130km/h. Man får ett märke A som man behöver sätta på bilen och som berättar för alla att man är ny!

untitled (2)

Nu har det gått drygt 2 månader och jag har pluggat och pluggat, vilket resulterar nu i antal fel på 0-5 i de flesta fall. Ibland har jag bättre resultat än fransmännen själva. Även de tycker att frågorna går ej att förstå och svara rätt på. I slutet på månaden kommer jag försöka mig på teorin, men redan förra veckan har skolan sagt att jag är redo för körning. Den chocken var stor, jag skulle ju skriva först teorin, vad hände???? Men som de sa, någon dag måste jag ju börja!!!

Så imorgon torsdag den 15 januari kl 08.00 på morgonen skall jag ha min första lektion i körning. Är i fullständig panik. Helst vill jag bara strunta i det hela, men då kommer jag vara inlåst här och inte kunna göra något vettigt. Eller så skulle jag vilja ta några glas vin före, till frukost, men  med tanke på arten av lektionen är det ju högst olämpligt. Så hur sjutton skall jag klara av det??????

Dessutom har vi ju logistik problem då jag har fortfarande inte lyckats få Acai vara själv hemma, jobbar på det, men det går långsamt. Så nu kommer han att följa med Johan till jobbet på förmiddagarna de dagar jag kör, vilket är minst 2 ggr i veckan á 2 timmar. Sen kommer jag ta tåget till Biot, som ligger några byar ifrån oss för att Johan ska komma på sin lunch dit och överlämna honom. Jag kommer ju inte till Johans jobb kommunalt. Vi håller tummarna att ingen klagar på hans jobb!

Skulle någon berätta för mig att någon annan tar körkort i ett land där personen inte behärskar språket, skulle jag tycka att den personen är otroligt modig och cool. Själv känner jag mig dock feg och rädd och icke cool! Hoppas att jag kommer gå dit imorgon och dessutom överleva!!! Jag försöker tänka att jag har ju vågat flytta utomlands 2 gånger i mitt liv och börjat från början, så jag bör väl klara av körkortet, vilken tomte som helst har ju ett körkort, så varför skulle inte jag?

5413 Total Views 2 Views Today
Dela inlägget
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 thoughts on “Permis de conduire – franska körkortet

 1. Hoppas att du lyckades få nerverna under kontroll så att första körlektionen flöt på i lugn och ro, det var kanske t o m i alla fall tidvis var ganska kul? I alla fall kommer allt att bli allt lättare och lättare när du får lite rutin.

  Hur är det i Frankrike, är det tillåtet att övningsköra privat? Krävs det i så fall något extra som utbildning av handledaren eller att det, som i Finland, måste finns dubbelkommando för pedalerna?

  1. Hej Helen. Det gick väl ok. Det var utvärdering av mina kunskaper, vilket är ju i princip noll, förutom att jag av någon konstig anledning kunde svara på tekniska frågor om bilen. Jag lärde mig att justera säte, backspegeln, sidospeglar och ratten. Sen fick jag starta bilen och börja rulla, vilket var läskigt men ok. Jag klarade det. Sen fick jag lära mig hur man håller i ratten och svänger. Var ok så länge vi var på parkeringen. Men plötsligt drog vi iväg på en lång och krokig väg och jag fick sitta bakom ratten. Det gick så där! Skulle hålla reda på trafiken, kolla långt framåt och svänga, stundvis ok men stundvis fick jag panik, framför allt när vi blev korsade av lastbilar och omkörda av massa folk som tyckte väl att nog är nog! Som tur var hade läraren koll på resten, gasa, bromsa och växla…. Han bedömde att med tanke på min nivå (lågt), ålder osv kommer jag behöva ca 50 körtimmar. Gick därifrån med världens huvudvärk som vill fortfarande inte ge sig. Men jag tror att det kommer vara lättare på måndag, i alla fall är inte lika panikrädd… Känns skönt att pedalerna sitter på båda sidorna i bilen, så jag är inte ensam…

   Vet ej om man kan köra privat. Försökte ta reda på det men är någorlunda oklart.

   Fortsättning följer
   Kramar!
   Anette

 2. 50 körtimmar är ju helt ok, du hinner köra över många soptunnor på den tiden 😉
  Jag själv visade oanade talanger på just ångvältskörning i ungdomen, soptunnorna klarade sig med nöd och näppe tack vare jag körde i diket. Hur är nolltoleransen gällande alkohol i Frankrike? annars kanske ett par glas skulle underlätta 😉 Många varma kramar,
  Katarina

  1. Ja Kattan, inga soptunnor än… Nu har jag kört 6 timmar och det börjar kännas ok, men fortfarande läskigt. Hoppas hoppas att jag klarar av det.

   Hur mår ni? Hoppas bra
   Kramar
   A

 3. Hej! Vilken tur att jag hittade din blogg och just detta inlägg. Jag behöver all info jag bara kan få ang att ta körkort i Frankrike :/ Du skrev att du köpte testfrågorna, vart hittar jag dom? Vilken teoribok har man idag? Finns den på engelska? På dvd kanske? I vilken ordning gör man allt? Vad kostar det att ta körkort där? Jösses jag är helt ny på detta och inte så bra på språket? SÅ TACKSAM för alla svar jag kan få! Mvh Lena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.