Kampen om körkortet fortsätter!

Hur svårt kan det vara? Ett favorituttryck under mina TV jobb.

Faktum är att det är ganska svårt. Dels fortsätter jag kämpa med teorin, där vissa dagar har jag noll fel och andra 11 fel och dels med körningen. Man kan ha max fem fel för att passera examen, Code de la Route. Och det är inte nivån på mina trafikkunskaper som skiljer sig så mycket från gång till gång, utan själva frågorna. Ibland förstår jag helt enkelt inte hela frågan eller det där ordet som styr svaret. Ibland är det en fin linje mellan orden, kan, bör, måste, skall… Och ibland är det totalt ologiska frågor, för mig i alla fall.

Varje dag gör jag mellan 3-7 tester, varje test tar ca 1 timme. Vissa gånger känns det att jag är på topp, andra att jag är på botten. Men oavsett vad, så tiden för examen är här. Imorgon skall jag för första gången försöka mig på att passera den. Jag hoppas så klart att jag har tur med frågorna, att jag förstår allt och lyckats veta vilket svar förväntas av mig. Samtidigt försöker jag förbereda mig på att göra om testet, även om det känns jobbigt så är risken stor att jag får försöka några gånger till. C’est la vie!

Samtidigt har jag börjat köra. Eller köra och köra… Det är dubbelkommando i bilen så det är läraren som har kontrollen över bilen, vilket känns bra. Trots det är jag stressad, rädd och ibland panikslaget. Stress och rädsla är väl ok, men de där panikstunderna är jobbiga. Plötsligt vet jag inte vad är höger eller vänster,  svänger fel, om jag överhuvudtaget svänger, kan inte växla osv. Hör vad läraren säger, men min hjärna reagerar inte. Detta känns så jobbigt. I mitt huvud fattar jag att jag måste slappna av och ta det lugnt. Som sagt hur svårt kan det vara??? Jo än en gång. Väldigt svårt.

Har kört 10 timmar och skolan har beräknat ca 50 för mig, jag som är ändå 30 plus. Men jag börjar undra om de där 50 timmarna räcker och om jag överhuvudtaget kommer någonsin lära mig att köra, veta var är mitten av vägen, vilken växel ska man lägga i och när, svänga samtidigt och ha koll på läget. Hur klarar folk av det???? Är jag den enda som inte fattar?

Logistiken kring mitt körkort är inte den lättaste heller, då Acai kan fortfarande inte vara hemma själv och måste vara med Johan på jobbet när jag kör. Så mina lektioner är oftast mellan 10-12, sen tar jag tåget till en by som heter Biot och möter upp Johan med hunden. Då det är lunchtid så går inga tåg, de har ju också en lunchpaus. Har jag tur äter vi lunch med Johan, har jag otur, då är det bara att vänta 2 timmar på tåget tillbaka. Hur som helst är vi i Saint Laurent du Var ca 14.30 och då är det dags för att gå igen till skolan för testerna. 15-16 i skolan och sen promenad hem, laga middag osv. Och så klart några tester till… Tiden går rasande fort!

Men jag ger inte upp, jag vill verkligen lära mig att köra bil och hoppas att en dag kommer jag säga, det där är ju inte så svårt!

Fortsättning följer…

2745 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 thoughts on “Kampen om körkortet fortsätter!”

 1. Bon courage Nettan!!! Vi befinner oss just nu i Paris på behörigt avstånd från din bilkörning, men jag är säker på att det går bättre och bättre för varje dag 🙂 Bisous,
  Gunnel & Thomas

 2. Du är så tapper min lilla krigarprinsessa 😉
  Katarina

  1. Hej bästa Kattan! Känner mig inte så tapper, men tack för dina ord. Det behövs här. Helt slut efter testet. Vet att har minst 3 fel. Har jag tur så har jag max 5, har jag otur så blir det att skriva om. Hoppas att ni mår bra! Kramar

 3. Roligt att läsa din blogg! Kollade in mest för din URL, http://www.frankrike.se. Själv bor jag sedan några år i Arles och trivs utomordentligt. Att ta körkort är inte lätt i SE heller, men du oroar dig i onödan för körningen. Efter några lektioner sitter det som smäck! Själv hade jag turen att ha ett svenskt körkort, bara att byta till franskt…
  Du vet säkert att det finns en “svenskförening” på Rivieran som heter Rivieraklubben. Det är inte gratis att vara med, men man kan få mycket råd och hjälp.
  Lycka till med körkortet!
  /Sven

  1. Hej Sven och välkommen till vår blogg. Förstår att du trivs i Arles, det är väldigt fint ställe. Vi har varit där en hel del under våra semestrar i Vaucluse, innan vi flyttade ner. Mycket romerska lämningar är det!
   Jag känner väl till Rivieraklubben, de gör verkligen ett mycket bra jobb för oss som nor här nere.
   Tack så hemskt mycket för uppmuntran, det behöves, även om senaste lektionen gick bättre. Nu hoppas jag att det rillar på, man är rätt så låst här nere utan körkort.
   Ha det fint
   Anette

 4. Stort grattis!
  Nu är det bara en tidsfråga tills du har ditt körkort, dessutom är det ett alldeles äkta franskt körkort.

  1. Tack Helen, känns så overkligt att ha klarat av teorin. Fortfarande svårt att förstå och “saknar” att göra mina tester. Känns liksom lite tomt…. Men jag tror att jag lätt kommer att byta ut den tiden till något annat!
   Här börjar våren verkligen visa sig, varmare och varmare på dagarna. Ha det fint
   Anette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.