Code de la Route – teorin är klar!!!

Teorin är klar, fick smärre chock när skolan ringde mig och sa att jag har fixat Code de la Route, första försöket och på franska. Det är ju galet. Men visst hade jag kämpat innan, tränat och pluggat tills jag mådde illa. Nu är det i alla fall klart och jag kan koncentrera mig på körning.

Men hur går det till att fixa Code de la Route i Frankrike? Försökte själv leta info innan, men lyckades inte, så här kommer lite info till er som någon gång undrar hur gör man? Uppgifterna är baserade på mina erfarenheter i min körskola, så det kan ju skiljas från andra skolor.

När man har skrivit in sig på körskolan så ordnar de allt pappersarbete och anmälningar både till Prefecturen och anmäler en till examen, när det är dags.  Man fick köpa en bok och tillgång till webbaserade tester, som var uppdelade på teman eller på examentester.

Rousseau-test-2_reference

Det fanns ca 200 tester och man kunde göra var och en endast en gång. Man fick så klart gå tillbaka och titta på resultaten. Varje fråga var baserad på en bild och efter att man svarat på frågan fick man ett utförligt svar. Varje fråga kunde ha mellan 1-3 rätta svar, vissa var uppdelade på 2 delar. Det är 40 frågor i varje test och man får göra max 5 fel på examen. Samtidigt gick man till skolan så ofta man kunde och gjorde testerna där, ibland med en lärare men oftast själva. Skolan antecknade hur många fel man gjorde varje gång och följde upp utvecklingen. När de tyckte att man har kommit så pass lång i trafikkunskaperna så man kunde klara av testet, föreslog de datum för examen.
De testerna man gjorde på skolan var mycket svårare en de man hade hemma. De logiska frågorna var enkla, de frågorna som handlade om statistik, eco-körning, alkohol, droger, sjukdomar, poängsystem för franska körkort kunde man läsa till sig i boken. Resten var helt hopplöst, som att gissa vad någon annan tänker. Och så klart blev allt mer komplicerat när man inte känner till nyanserna i språket, orden gjorde skillnad och ibland skulle man gissa vissa förutsättningar, så som att bilen bakom tryckte på blinkers före mig, det r ju en stillbild???. Var riktigt rädd för allt det här på testdagen.

Rousseau-test-3_reference

När skolan sa till mig att jag var redo dels för att börja köra och dels för examen fick jag ju lite panik. Hur som helst, så examensdagen skulle man vara på plats 7:30-7:45 på morgonen. God svensk som man är var jag där 7:20. Och inget hände tills 7:50, då kom ansvariga för skolor och donerade pappershögar till en examinator som satte sig ner och började lägga in info om oss i en dator. Trodde inte det var sant, i min värld förbereder man sånt innan, kanske en skada från direktsändningar, vad vet jag.
Till slut kom vår ansvarig så där 8:15 och släppte in oss i salen, där fick vi vänta på inrop, som skedde skola för skola och namn för namn. Man fick visa sitt ID, blev tilldelad en svarsdosa och en sittplats. När alla väl var klara, så där vi 8:30 fick vi genomgång av hur dosan fungerar, vilka regler gäller i salen och testet startade. Tänkte bara: ANDAS!!!!

imagesFDKKBA36Innan första frågan kom fick vi veta förutsättningar, vilket körkort vi har, bil, hastighet osv. Kändes skönt att inte behöva gissa som man fick göra tidigare. Frågorna var mer klara och logiska, de där gissa vad någon annan tänker på fanns inte på examen. Kändes som ett lättnad. När alla svarat på frågorna, blev vi igen inropade skola för skola och namn för namn för att lämna tillbaka dosorna. Det var det!

Först kändes det ok, men ju mer jag tänkte på mina svar desto mer kände jag att det är nog ändå kört. Man visste inte heller hur man skulle få resultatet av testerna. Vissa sa på nätet, 48 timmar efteråt kommer det skickas ett svar från Prefecturen via post, sen såg jag också att det finns en hemsida där man kan kolla sitt resultat, men också 48 timmar efteråt. Så det var bara att vänta och försöka inte tänka på det. Lätt eller hur? NOT!

Dagen efter så ringde min telefon och jag såg direkt att det var skolan, svarade med hjärtklappning och fick då veta att jag klarade examen. Trodde inte det var sant. Frågade hur många fel jag hade och då sa de att uppenbarligen färre än 5. Tydligen får man inte veta det, så länge man klarat av provet. Så skitsamma, det viktiga är att jag klarade det, och dessutom på första försöket och på franska. Är så glad över detta!

Idag hade jag nästa körlektion, 8:00-10:00, ingen rolig tid idag då vi var ute på vår favorit restaurang Bistro Quai i Saint Laurent Du Var och firade att jag fixade koden. Det blev god mat och en flaska champagne. Då jag var helt slut och hade ont i huvudet, blev det lite svårt att vakna idag.
Hur som helst fick jag en ny lärare igen och blev skitnervös. men det visade sig att hon var jättebra, så lektionen gick hur bra som helst. Fick inte panik en enda gång. Och det är ju framsteg. Körde tom själv idag, gasade, bromsade, stannade osv… Kändes faktiskt kul.

Nu är det bara att titta framåt!

1601 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.