De lokala citronerna!

När man pratar lokalt här nere så är det verkligen lokalt. Vi har några vänner i en by bredvid, Juan Les Pins som har ett litet citronträd. Citronträdet själv mår inte så bra, men den har tillverkat antal citroner.

WP_20150113_08_47_11_Pro

Då våra vänner bor inte här året om, fick vi äran att ta hand om dessa fantastiska citroner. Lokalt, ekologiskt, obesprutad osv… Vi ville ju så klart använda allt av dessa fantastiska frukter, samt försöka göra något som vi kan även avsmaka med våra vänner när de kommer ner.

Skalen av citronerna har vi bestämt att använda till att göra Limoncello, då vi hade kvar 90% sprit från Italien. Men förra året vi gjorde egen Limoncello blev den otroligt beskt, så vi läste ordentligt på. Det är alltså väldigt viktigt att man inte har kvar något alls av det vita på skalen. Vi provade alla köksverktyg vi har hemma men ingen funkade bra, då skalet på citronerna var otroligt tunt. Johan kom på att försöka använda en gammaldags rakhyvel där man kan byta rakblad och det funkade hur bra som helst. Resultatet blev fantastisk, inte ens antydan till det vita.

WP_20150201_10_55_49_Pro 1

På skalen häller man spriten och låter den nu macereras i minst 1-2 månader. Efter det förbereder man sockerlag enligt egen smak och blandar med den silade spriten. Men det får vi vänta på ett tag.

WP_20150201_11_15_58_Pro (2)

En del av skalen samt saften använde vi sen till att baka en citronkaka från Raymond Blanc, en av mina franska favoritkockar som bor i England.

WP_20150201_13_25_04_Pro (2)

Lite av saften använde vi till att göra Tarte au Citron med italiensk maräng. Den blev riktigt bra, då citronerna hade massa smak.

Tarte au citron á la moi!

Pajdeg:

 • 150 gr mjöl
 • 100 gr mandelmjöl
 • 75 gr florsocker
 • Nypa salt
 • 120 gr rumtempererat smör i småbitar
 • 2 äggulor
 • 2 tsk kallt vatten

Blanda ihop mjöl, mandelmjöl, florsocker och salt i en skål. Tillsätt smör och arbeta in i mjölblandningen med fingertopparna tills du får en sandig konsistens. Tillsätt äggulorna samt vatten och arbeta ihop degen tills den blir slät. Bilda en kula, platta till den och slå in i plastfolie. Låt vila in kylen ca 30 min.

Ta ut degen och kavla ut den till ca 3-4 mm. Flytta över degen till en pajform eller dela i små pajformar. Låt den vila igen ca 30 min i kylen. Baka därefter pajen/pajerna i ugnen på 17o grader i 25 min eller kortare om man gör små pajer. Låt pajskalet svalna.

Fyllning:

 •  4 ägg
 • 150 gr socker
 • 10 gr maizenamjöl
 • citronsaft från ca 3-5 citroner
 • riven citronskal efter smak, minst 1 citron
 • 80 gr smällt smör

Vispa äggen med mixern och tillsätt socker och maizenamjöl. Tillsätt därefter citronsaft, citronskal och smällt smör. Värm upp till kokpunkten under omröring och häll över till en skål, låt svalna något och fyll pajskalarna.

Italiensk Maräng:

Jag tycker att italiensk maräng passar riktigt bra till bakelser.

 • 4 äggvitor
 • 250 gr socker
 • några droppar citron
 • 10 cl vatten

Smällt socker med vatten i en tjockbottnad kastrull till 121 grader och ta av kastrullen från värmen för att avsluta kokningsprocessen.  Vispa äggvitorna hård med citronsaften och tillsätt långsamt det smälta varma sockret under vispning. Fortsätt vispa till marängen är kall. Du kommer få en satinvit maräng med en fantastisk struktur.

Spritsa marängen på dina pajer och bränn med en brännare, eller under grill i ugnen.

Et voila, resultatet:

WP_20150204_16_18_30_Pro

Vi hade en del citronsaft kvar, så vi bestämde oss för att göra sorbet. Vi blandade helt enkelt socker i saften och körde i glassmaskinen. nu väntar sorben på våra vänner för avsmakning.

WP_20150206_21_01_47_Pro (2)

Känns skönt att vi verkligen lyckades använda varenda droppe av dessa fantastiska citroner som vi fick förmånen att ta del av. Helt enkelt livet i Provence!

Ha det bra!

1246 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “De lokala citronerna!

 1. Det var många citroner på det stackars lilla trädet. Jag antar att kommentaren “surt sa räven” inte är applicerbart på någon av era citronkreationer utan allt bara friskt och gott.
  Här i Sverige vill man helst inte använda skalet på vanliga citroner för de är troligen både besprutade och efterbehandlade. De kan ligga i fruktskålen väldigt länge och de möglar aldrig utan bara torkar ihop så småningom. Ekologiska citroner, om man lyckas få tag på det, möglar dock ofta redan efter en eller ett par veckor om man låter dem ligga. Här är det lyx med ekologiska citrusfrukter!

  1. Hej Helen!

   Nej, det är ju lite det som är grejjen – de, och andra lokalt producerade citroner – smakar citron, och inte bara surt. Även om de såklart är syrliga. Mycket annorlunda mot det man fick tag på i Sverige. Även hållbarheten kräver lite nytänkande – frukt och grönt har kortare hållbarhetstid – helt klart på grund av att de inte är besprutade och behandlade. Även om det inte är märkt ‘ekologiskt’ är mycket det ändå. Vår grönsaksgubbe har en hel del lokalproducerat, och det är ofta mycket begränsad mängd. Det vill säga att det kommer från grannens trädgård – och de håller inte på och daltar med plantorna.

   /Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.