Piaggio Vespa

För en tid sedan blev vi med Vespa. Jag har länge tänkt att lägga in en post om den, men jag har väntat tills jag har hunnit använda den lite. Är uppe i 300 mil så det är läge att ha en åsikt i frågan. Trafiken till och från jobbet gör att bilen inte är praktisk, lägg där till kostnaden så känns moppe som ett vettigt val.

Vespa
Vespa Sprint 125 3V ABS

 

Hur bestämmer man sig för vad man ska ha? Det finns ju mycket att välja på, men inte helt oväntat blev det en Vespa. Klassikern. Ikonen. Men i modern tappning. Den är en fyrtaktare på 125 kubik, insprutning, ABS (fram), tre ventiler per cylinder, eller 3 ventiler till cylindern. Det är ju bara en =) Extrautrustad men framruta och ‘Top Box’ – lådan bakpå som get extra lastutrymme.

Vespa
Vespa

 

Jag rådfrågade mina kollegor på jobbet och såklart var italienarna överens om att det skulle vara Vespa, fransmännen hade ingen åsikt annat än att jag måste ha 125cc, inte 50cc – som jag tänkt först. Anledningen var att 50cc får man ju köra utan speciella krav, medan 125cc kräver ett extra intyg om man har B-körkort. Men kollegorna, och vår försäkringsman sa samma sak. Bara tonåringar och kriminella kör 50cc – så försäkringskostnaden är mångfaldigt högre än för 125cc+.  Att Vespahandlaren i SLdV råkade ha ett erbjudande där detta intyg ingick gjorde saken klar. Det var tydligen meningen att Johan ska ha Vespa.

Vespa
Vespa

 

Intyget var en 7-timmarskurs. Teori och uppkörning. Klarade av det på runt 2 timmar. Inte svårt alls. Känns som det rör sig om att de avväger hur pass säker du känns att släppa ut i trafikdjungeln snarare än en formell utbildning. Tur man haft moppe i tonåren! Efter det var jag och hämtade pärlan – visade upp intyget och skakig premiärtur hem.

Hur är det då att att köra moppe här nere då? Enkelt! För det första är i varje fall Vespan otroligt lättkörd. Låg tyngdpunkt, automatlåda, välbalanserad och stabil. Folk är dessutom vana vid att det susar runt mopeder och motorcyklar och man blir sedd! Det vanliga är att bilarna går åt sidan så man kan krypa förbi i köerna. Jag sparar mellan 1-3 timmar varje dag mot att ta bilen beroende på trafikförhållandena. Det blir rätt mycket i längden.

http://www.vespa.com/it/sprint

Vespa
Vespa
1761 Total Views 2 Views Today
Dela inlägget
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.