Att gräs kan vara farligt för hundar…

Acai råkade ut för något otäckt en tid sedan. Vi hade varit ute på vår vanliga runda. När vi kom hem började jag fixa i köket, Acai åt lunch, och försvann in i sovrummet för en tupplur.

Efter en liten stund hör jag honom skrika som jag aldrig hört förr, och han kommer springande till mig. Han skriker och har som spasmer och kroppen är spänd.

Jag ver inte vad jag ska tro. Funderar på om kycklingen han åt hade ett ben i sig som han satt i halsen eller vad? Jag lyfter upp honom, tittar igenom honom men kan se något fel. Han lugnar ned sig och efter en stund jag släpper ned honom på golvet igen och det börjar om…

Vid det här laget är jag riktigt orolig. Detta inträffade på en vardag, och vår veterinär hade öppet så jag sätter mig i bilen och åker ned.

Han skriker som en stucken gris hela tiden och vi får omedelbart träffa veterinären som snabbt konstaterar vad felet är och lugnar oss med ett ‘C’est pas grave’.

WP_20150609_08_56_27_Pro

Det som har hänt är att ett vete-liknande gräsax har fastnat djupt nere i hörselgången. Acai måste sövas för att få ut det. Men det ska vara klart om ett par timmar. Så jag lämnar honom där.

Några timmar senare är jag tillbaka, veterinären visar upp vad han plockat ut och jag häpnar över storleken. Acai är glad och pigg och verkar redan kommit över hela situationen när sköterskan kommer med honom…

Dagarna efter detta har flera av de vi möter på promenaderna varnat oss för att säsongen för dessa ax börjat och att man måste vara väldigt försiktig och gå igenom pälsen efter varje utevistelse. Axen finns överallt. Historier om infektioner, amputerade tår och annat hemskt får vi höra.

Så nu, med ny kunskap om ännu en fara här, håller ju örnkoll på pudeln. Som tur är har han inget emot att besiktiga pälsen med jämna mellanrum…

 

Här är Acai i ett helt annat sammanhang =)

Acai i Villefranche

 

1648 Total Views 2 Views Today
Dela inlägget
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 thoughts on “Att gräs kan vara farligt för hundar…”

 1. Det är vackra ax men tydligen långt ifrån ofarliga, i alla fall inte för hundar. Aj, vad ont Acai måste ha haft. Tur att det slutade bra till slut!

  1. Ja, det vore något. Axen tydligen fastnar i pälsen och vandrar vidare i örongången, men de kan även fastna i tassar och andra kroppsdelar och orsaka riktiga infektioner. Det viktiga är att ta sig till en veterinär så snart man kan. Riktigt läskigt är att man kan missa en sån, hur än noga man kollar!
   Glada dock att Johan var hemma och kunde ta sig fort till veterinären, det är svårare för mig utan körkort och med skrikande hund är inte så lätt att ta buss. Så tur i oturen helt enkelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.