Limoncello de Citron non traité.

Citroner är väl en av de mest mångsidiga citrusfrukterna. Här nere skiljer sig dessutom citronerna från de som brukar finnas i Sverige. Det finns såklart samma typ av citroner även här, men det finns så många andra sorter. Bland de mest mytomspunna är citronerna från Menton. Citroniga i smaken, men inte sura. Svårt att förklara. Men man kan i alla fall äta dem hela som äpplen. Lite märkligt kanske.
Vi provade att göra limoncello på dem förra året, men de kanske inte är optimala för ändamålet.

 

Smutsiga citroner måste tvättas.

 

I år beställde vi i stället 5 kilo citroner från Bernard, vår frukt och grönsaksgubbe som kommer med leverans en gång i veckan. De kommer från någon han känner i en grannby, Saint-Jeanette. Obehandlade, obesprutade och direkt från trädet.

Låda med citroner.

 

Ihärdigt skrubbande med rotfruktsborste under kallt vatten, och de är skinande rena. Vid det här laget luktar det citron i hela lägenheten!

Tvättade och klara att användas.

 

Första gången vi provade att göra limoncello använde jag en vanlig potatisskalare. Det visade sig att även små mängder av det vita gjorde att det blev beskt. Det är oerhört kinkigt, man får inte få med ens en gnutta! Lösningen blev att använda en rakhyvel. Den jag använder är justerbar av modernt snitt. Detta gör att man kan anpassa tjockleken. Det fungerar bra.

Raka citron!
Raka citron!

 

95%-ig alkohol är ju en produkt man inte får köpa i Sverige. Det är väl rent av narkotikaklassat. Men man måste använda det. 40%-ig sprit räcker inte för att dra ut smakerna. Vi har testat. Dessutom har t.ex. vodka eller brännvin en kraftig bismak som också förstör. Vi använder 2 liter till skalet från 5 kilo citron. Den ska stå och dra sig i 3-4 veckor. Sen blandar man socker och vatten till lämplig alkoholstyrka och smak. Det blir runt det dubbla när allt är klart. Det vill säga cirka fyra liter.

En bit på väg!
En bit på väg!

 

Citronsaften från alla dessa citroner måste ju också tas omhand om – så vi får äta tarte au citron och dricka lemonad i dagar… Stackars oss! =)

2395 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget

3 thoughts on “Limoncello de Citron non traité.”

 1. Ja, det är väldigt synd om er som måste äta och dricka så mycket godsaker gjort på citroner som inte bara är ekologiska utan även sprittande färska. För att få några lika härliga citrusfrukter här upp får man nog skaffa växthus och odla själv.
  Jag ser fram emot att få smaka på Limoncellon när jag så småningom kommer ner och hälsar på för det verkar ju bli tillräckligt mycket för att det ska räcka till att bjuda på.
  Ha det bra i “förvårvärmen”!
  Hälsningar,
  Helen

 2. Det roliga är ju att det finns så många sorter citron. Jag kan inga artnamn, men de skiljer sig markant i smak och doft mellan dem! Frågan blir ju – vilken sort ska det vara för att göra den perfekta limoncellon? Fyra liter ska nog räcka till ett smakprov eller två. 🙂

  /J

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.