Limoncello – första omgången och andra spännande saker!

Första omgången limoncello är nästan klar. Efter 4 veckor med 95% sprit och skalen från citronerna från Saint Jeanette som vi köpt genom vår frukt- och grönsaksgubbe Bernard, har vi nu blandat ut med sockervatten (3 liter vatten och 1 kg vanligt socker). Vet inte riktigt alkoholhalten men bör vara runt de 40% som är önskvärda.

2 liter sprit, plus skalen från 6 kilo citon, plus 3 liter vatten, plus 1 kilo socker gav knappt 5 liter limoncello… Vi har ingen aning var resten tagit vägen – men det lär vara normalt att det försvinner en del i processen – “Änglarnas andel”

Det som återstår är att låta den vila en vecka för att balanseras.

 

Acai
Acai gäspar och tycker vi är tråkiga.

 

Olivolja. Vi föredrar att köpa localproducerad olja – helst fransk sådan. Men när en av italienarna på jobbet ordnade ett gruppköp av olivolja från vad han säger är bästa produktören i Ligurien var det bara att hänga på! Den är riktigt bra, och påminner om den lokala oljan vi brukar köpa – men det är naturligtvis för att det egentligen är samma oliver som används. Här kallas de Olive Niciose (Cailletier), i Ligurien heter de Taggiasca.

Olivolja
Olivolja

 

Bergamott – en citrusfrukt man sällan kommer i kontakt med och är en hybrid mellan citron och pommerans. En kollega på jobbet gör sin egen “Campari”. Processen liknar den för Limoncello men istället för sprit tar man rödvin och skalen från bergamott istället för citron. Vi fick en flaska förra året. Fantastisk och såklart mycket godare än fabriksgjord. Jag vet inte exakt hur han gör, men det är hans mormors recept. Såklart.

Har förhandlat hårt och ska byta en flaska limoncello mot en flaska campari när det är dags! 🙂

Bergamote
Bergamote – ser ut som en clementin…

 

Pastamaskinen går för fullt. Förra helgen var vi och köpte ett raviolitillbehör och andra försöket levererade ravioli som var kokbar. En riktig pastamaskin fungerar väldigt bra och med Bernards ägg blir det en upplevelse som är svår att köpa i butik!

Ravioli
Ravioli
2174 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget

2 thoughts on “Limoncello – första omgången och andra spännande saker!”

 1. Hej,

  Limoncello, olivolja från Ligurien och ravioli. Det verkar som om ni börjar ta ut svängarna och bli allt mer italienska, i alla fall vad det gäller mat och dryck. Men det sydfranska köket är till vissa delar ganska när det norditalienska.

  Nu är det väl i alla fall försommar hos er även om det kanske var lite kyligt häromveckan. Här uppe har vi just börjat hoppas på att det inte kommer att dröja alltför länge innan det i alla fall är vår., det blir kanske uppåt 10 grader varmt i helgen (dvs som det är hos er när det är kallaste midvinter).

  Ha det gott!
  Helen

  1. Hej Helen!

   Vi kan inte klaga på vädret. Även om nätterna fortfarande är lite kyliga så är dagarna varma. Synd bara att man sitter fast på kontoret hela veckorna… men på helgerna kan man ju passa på att sitta ute.

   Blir ju mycket inspiration från italienarna på jobbet, men man får passa tungan lite. Det är ju inte så att ‘deras’ mat och dryck är italiensk. Nej, nej, den är ligurisk, eller piedmontisk. För dom är det väldigt viktigt att vara regional!

   Till exempel om man råkar fråga om något är italienskt får jag till svar att, nej, det är från ligurien! Eller vad det nu är från. Likaså håller ju fransmännen på sina regioner. Vi har ju folk på jobbet från runt om i Frankrike och nä det varit ‘hemma’ har de ofta med lokala specialiteter och ordnar provning. mycket intressant och lärorikt.

   Ett exempel är ju tarte au citron som vi gjort i åratal. Häromveckan fick jag veta att varianten från Nice är annorlunda. Skillnaden är att man blandar citronfyllningen med äggvitan istället för att ha den som en maräng ovanpå. Subtila skillnader, men så viktigt att man håller isär! =)

   /Johan
   /Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.