Uppsägning av en hyreslägenhet i Frankrike!

Nu har vi gått igenom nästa steg i vårt liv i Frankrike, en uppsägning av en hyreslägenhet. Att hyra en lägenhet i Frankrike skiljer sig från att hyra en i Sverige. Här hyr man ifrån privata människor, antingen via kontakter, gula sidorna eller via en mäklare. Normalt så skapar man ett företag kring lägenheten och hyr ut den via mäklaren. Mäklaren söker lämpliga framtida hyresgäster, tecknar kontrakt, gör inflyttningsbesiktningar, slutbesiktningar och i vissa fall sköter hyror och övrig kontakt med hyresgästen under hela hyresperioden. Detta är den mest säkra vägen att hyra en lägenhet i Frankrike, men även den dyraste, då man betalar ca en månadshyra till mäklaren i arvode, en månadshyra i garanti som låses, samt en hyra i förskott. Till det har man minst en hyra i den gamla lägenheten, vilket totalt blir en hel del pengar.

WP_20160522_17_44_12_Pro
Terrass på södersidan, Soldäck!

I Saint Laurent du Var betalade vi våra hyror samt kommunicerade med mäklaren under hela hyresperioden, aldrig med ägaren. När vi hyrde lägenheten i Saint Laurent var vi ju nya i Frankrike, utan jobb, utan skattedeklaration, referenser eller något annat. Så för att kunna hyra lägenheten fick vi skapa ett bankkonto där vi fick låsa 1 års hyra som bankgaranti. Det i fall vi inte skulle betala hyran eller misskötte lägenheten.  De pengar hoppades vi nu på att få tillbaka och helst utan krångel.

I den nya lägenheten i Cannes betalar vi hyran samt kommunicerar direkt med ägaren, då mäklarens uppgift avslutades vid inflytningsbesiktningen.

Hyr man en möblerad lägenhet i Frankrike, är hyresperioden 1 år åt gången, hyr man en omöblerad lägenhet är hyresperioden 3 år åt gången. Hyresperioderna är lagstadgade och om man hyr på 3 år skall kontraktet automatiskt förlängas . Ägaren har väldigt begränsade anledningar till att inte förlänga kontraktet, tex försäljning av lägenhet, familjeangelägenheter vid skilsmässa eller död och om hyresgästen inte skött sina åtaganden.Under kontraktstiden är man väldigt skyddad som hyresgäst av franska lagen. Man får inte bli utkastad från lägenheten, och absolut inte under vintertid, om man är äldre än viss ålder eller om man har barn.

Normalt har man som hyresgäst 3 månaders uppsägningstid, men man ändrade lagen för 1 år sedan och om man bor i vissa områden i Frankrike har man 1 månads uppsägningstid oavsett vad som står i kontraktet. Lagen heter Loi Alur och områden Zone Tendues.

WP_20160607_09_25_58_Pro
Citronträdet på soldäcket, mao drömmen går i uppfyllelse, eget citronträd!!!!

Så fort vi skrev på kontraktet i Cannes skickade vi en uppsägning med hänvisning till Loi Alur och Zone tendues, detta är viktigt att markera i uppsägningsbrevet för att lagen skall gälla. Brevet MÅSTE skickas som rekommenderat med mottagarbevis. Jag var rätt nervös ifall de skulle verkligen acceptera vår uppsägningstid på 1 månad enligt det nya laget. Bara 2 dagar efter att vi skickade brevet, fick jag ett samtal från mäklaren, var någorlunda nervös för att svara, men samtalet var ett stort lättnat. Mäklaren ville bara meddela oss att de hade mottagit vår uppsägning och att de accepterar datum för avflyttning, den 2/5. Vi skulle bli kontaktade av en besiktningsman för att boka tid för slutbesiktning.
Ytterligare stress, då när vi flyttade in gjordes inflyttningsbesiktningen av mäklaren och vi hade aldrig fått någon besiktningsprotokoll och nu skulle en besiktningsman kopplas in… Usch! Plus med de låsta pengarna var vi ju så klart oroliga, hur ska detta gå.

Jag gick till mäklarfirman innan besiktningen och frågade vad som skall åtgärdas innan avflyttning. Mäklaren gav mig en lista på saker som ska göras, som att ta bort pluggar i väggarna, spackla och måla, och så klart flytstäda.

WP_20160607_09_24_42_Pro
Vardagsrummet med utsikt mot soldäcket!

Johan är ju ordentlig så han hade plockat bort alla pluggar, spacklat, målat hela lägenheten med vit färg och jag hade städat med klor och andra kemikalier som en galning.

Besiktningsdagen var vi rejält nervösa, i alla fall jag. Vi träffade besiktningskvinnan utanför vårt hus, hon var trevlig och berättade att hon jobbar enbart med besiktningar. När vi kom in i lägenheten kände man så klart målarfärgen och hon frågade med stor förvåning om vi hade målat om hela lägenheten. Vi sa ja! Hon blev faktiskt chockad!
Hon frågade vem som gjorde det och kunde inte tro att Johan jobbade med IT, alltså inte var en professionell målare. Hon har nämligen aldrig sett så fint och jämnt målade väggar i hela sin karriär som besiktningskvinna och hon hade jobbat länge! När vi gick igenom lägenheten konstaterade hon att det mesta var i bättre skick än när vi fick lägenheten. Hon undrade hur vi reagerar när vi ser franska hyreslägenheter och vi sa att vi gör om dem :-)! Då frågade hon om hon kan alltid göra våra besiktningar…. 😉 Med andra ord gick det bra! Godkänt med 5 plus som Aftonbladet skulle ha sagt!

WP_20160607_09_24_11_Pro
Den stora fina hallen!
Andra sidan hallen!
Andra sidan hallen!

Vi fick besiktningsprotokollet och jag mailade direkt till mäklaren med frågan om hur vi kan få låsa upp våra pengar. Tydligen inga problem, vi kunde med detsamma hämta vårt papper som var beviset på bankgarantin och lämna tillbaka den till banken. Då skulle banken låsa upp vårt konto. Johan åkte samma dag och hämtade pappret samt åkte vidare till banken och överlämnade det viktiga dokumentet. Processen var påbörjat och det skulle ta 3 veckor med pappersarbete. Ca 3 veckor senare när vi kontaktade vår bank så visade det sig att kontot är frisläppt, men att pengarna var tydligen investerade i fonder. Vi blev lite chockade!!!!! Vi hade ingen aning om detta. Vad innebar det? Vaddå för fonder??? Inga bra fonder heller, gav 25€ i vinst, vilket kommer gå till skatter och avgifter. Man skyllde ifrån sig på den andra killen som har slutat för ett år sen. Men skit samma sa vi, vi har i alla fall inte förlorat något, vilket kunde ju lätt hända. Nu var det bara att ansöka om försäljning av fonderna och antal dagar senare hade vi våra pengar på kontot! Stor lättnad.

WP_20160607_09_22_36_Pro
Acais sovrum! Snäll som han är, låter han oss sova med i hans säng!

Förutom det, betalade vi även den lagstadgade hyran i garanti som låstes hos mäklaren. Mäklaren hade en månad på sig från slutbesiktningen att återbetala dessa pengar. Vi väntade med spänning och en dag före utgångstiden den 1/6 fick vi en check hemskickat på resterande pengar!

Processen var nu helt avslutat! Så skönt!

Lägenheten vi hyr nu är på samma villkor som vanliga fransmän, inga konstiga bankgarantier, utan de vanliga papper och garantier.

WP_20160607_09_22_28_Pro
Trädgården på norra sidan. Nästa projekt som står på listan!

En liten rolig sak dök också upp. När vi flyttade till Cannes så kändes denna lägenhet mycket större än den i Saint Laurent. På papper skulle det skiljas 4 kvadratmeter och alla var överens om att det var konstigt, den gamla var 60 kvm och den nya är 64kvm. När jag av en ren nyfikenhet kollade på hyrannonsen på den gamla, såg jag plötsligt att man hade uppdaterat fakta om den, den var visst bara 48 kvm. Det förklarade en hel del. Vi insåg att vi betalade för mycket i hyra, skatter osv, men vi orkar inte ta det. Vi ska ju inte glömma att när vi stod här utan något, så hjälpte mäklarfirman oss och vi fick faktiskt hyra en lägenhet, mot alla odds. Många fattar inte hur vi lyckades att skaffa en lägenhet via mäklare, utan jobb, utan skattedeklarationer i Frankrike osv. Och helt ärligt, med facit i hand, så fattar vi inte heller.

Ibland har man väl lite tur helt enkelt.

Acai tycker att det är kul att springa igenom hela lägenheten!
Acai tycker att det är kul att springa igenom hela lägenheten!
Chillis har fått centralplats i vardagsrummet och trivs, fast nu vill hon faktiskt sova!
Chillis har fått centralplats i vardagsrummet och trivs, fast nu vill hon faktiskt sova!

Bilderna är från vår nya lägenhet, som börjar mer och mer kännas hemma.

Anette

3287 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget

2 thoughts on “Uppsägning av en hyreslägenhet i Frankrike!”

  1. Så duktiga ni variat, så fint ni hardet, kanske man får se det inn real life en dag?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.