Grönsaker. Bernard och Yvettes odlingar.

Sen en tid tillbaka köper vi grönsaker, och frukt, från Bernard. Han skickar ett SMS med vad han har, man svarar vad man vill ha så kom han och levererade en låda. Men när vi flyttade från Saint Laurent du Var till Cannes hade han ingen möjlighet att leverera längre.

Terrain

Men vi var så nöjda med vad han erbjöd så vi ville inte ge upp honom, och han är inte så svårt att ha att göra med så vi kom överens om att vi svänger förbi och hämtar lådan. Så en gång i veckan så åker vi till hans ställe i Villeneuve Loubet.

Ärtor

Han har inte så stor yta, vet inte hur mycket, men han odlar det viktigaste. Squash, äggplanta, bönor, ärter, meloner, jordgubbar, sallad, morötter, potatis, kryddväxter med mera.

Jordgubbar

Allt är ekologiskt, han avskyr bekämpningsmedel. Han förlorar hellre en hel skörd äv att använda kemikalier. Dock använder han konstgödsel – ekologisk sådan.

Haricot Vertes

Han och Yvette, sambon, går upp i ottan och lastar skåpbilen. Hon åker till marknaden och säljer, han stannar och sköter om odlingarna. Varje kväll skördar de till marknaden nästa dag. En del känsliga saker skördas på morgonen. Långa dagar blir det – ibland 4:30-22:00 Utöver marknaderna har de en del kunder som vi.

Tomater

Varje gång vi kommer ut numera bjuds vi på något att dricka, en kaffe eller en öl. Vi sitter en stund i skuggan av ett fikonträd och pratar. Det är bra för vår franska det!

Corgette

Bättre än såhär blir det inte. Fantastisk kvalitet. Bernard var kock en gång i tiden innan han sadlade om så han vet vad som krävs för att det ska vara bra. Småskaligt och personligt, precis som det borde vara överallt. Det Bernard inte har skaffar han via kontakter, odlade i samma stil som han. T.ex så har han ägg från en tant i Sospel, tomater från en gubbe i Pegomas vars tomater mognar några veckor tidigare. Det som inte är i säsong har han inte. Alldeles underbart tycker vi!

2489 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget

2 thoughts on “Grönsaker. Bernard och Yvettes odlingar.”

  1. Hej,

    Jag har ju haft fördelen att få smaka på dessa grönsaker så förutom att det är extremt nyttigt , inga bekämpningsmedel och helt färskt, alls så är det väldigt gott. Det var en fenomenal ratatouille jag och Julia blev bjudna på och även om den goda smaken till största delen beror på Anettes oslagbara matlagningskonst så har nog även grönsakernas kvalitet och att de är helt färska också betydelse.

    1. Jo, råvarorna är ju väldigt viktiga. Fast även om regionen där vi bor inte den bästa för jordbruk – så finns det en hel del… =) Dessutom är ju odling i liten skala antagligen inte heller fel om man ska ha bra kvalitet… Och detta är väl så småskaligt det kan bli utan att vara hobbyodlare…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.