Permis de conduire! Äntligen har jag ett körkort!

A- Aprentissage – Lärling

2 år sen…

2 år har gått och jag har kämpat som en galning, men hårt arbete lönar sig och äntligen har jag ett körkort.

Resan har varit lång och turbulent. Jag började på en körskola i Saint Laurent Du Var  CER Artero i slutet på 2014. För att börja övningsköra i Frankrike var man tvungen att klara av teorin. Det var tufft  med tanke på att min kunskap i franska var limiterad och särskilt när det gällde biltermer. Men med hård arbete klarade jag snabbt av teorin, rättare sagt på första försöket och kunde börja övningsköra.

Efter första evalueringstimmen har skolan sagt att jag behöver 50 körtimmar. Men de här 50 timmarna blev snabbt 100 och jag kom ingenvart. Stress, nervositet och rädsla tog över. Idag förstår jag ju varför, lärarna på denna skola var inkompetenta och med flit stressade upp mig, jag som redan var livrädd för att köra.

Efter körda 100 timmar försökte jag med en uppkörning och ratade. Efteråt var jag så uppgiven att jag bara la av och kände inte att jag kommer vilja köra igen i  mitt liv. Hela kalaset kostade mig dessutom 5 500€ och jag hade inga fler pengar till att ge till denna skola.

Så flyttade vi till Cannes…

När vi flyttade till Cannes i början på 2016 träffade vi några trevliga damer på vårt kaffehak. När jag berättade om min körkorthistoria höll de på ramla av stolarna. En av damerna hade då rekommenderat till mig en bra skola i Cannes, men då jag inte haft några pengar var jag tvungen att avvakta.

Men i samband med att jag fick en deltidstjänst på en trevlig mäklarfirma i Cannes, samt att man ändrade regler kring körkortet i Frankrike, blev det möjligt för mig att gå tillbaka till körkortstagande.

Nya regler från och med den 1a januari 2017

De nya reglerna sa att man kan lätt ändra sin kurs från körkort med manuell låda till körkort med automatlåda. Och  när man väl fått körkortet för automatlådan så kan man efter 6 månader, ta en kurs på några timmar med sin skola och körkortet kommer att ändras till ett körkort för alla lådor.

Nya skolan

Jag gick till skolan Alpha Conduit i Cannes och pratade med dem, det  var helt annan stämning och attityd hos de som jobbade där. Jag förklarade att jag behöver ha en och samma lärare och en person som är lugn.

Jag fick köra med Elodie, världens bästa, trevligaste lärare. Elodie tyckte egentligen att det inte var några problem med själva körningen, men med mitt självförtroende och rädsla. På enbart 24 körtimmar har hon gett mig självförtroendet, tog bort rädslan och lärde mig hur man ska köra och tänka.

Uppkörning

Förra veckan, den 07/06 körde jag upp. Jag var väldigt nervös, men med alla råd jag fått från Elodie klarade jag uppkörningen, av 31 möjliga poäng fick jag 25 (minimum för att klara av uppkörningen är 20).

Är så glad att jag inte gav upp utan fortsatte och att jag hade sån tur och fick tips om denna skola.

Nu har jag börjat köra själv, eller Johan är bredvid och hjälper till, men snart står jag helt på egna ben.

Vår nya Fiat 500 med automatlåda

Ha det bra

Anette

 

Ps.

Full koncentration framåt!

/Johan

3324 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget

2 thoughts on “Permis de conduire! Äntligen har jag ett körkort!”

  1. Stort grattis till körkortet, mycket väl kämpat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.