Att hyra en lägenhet i Frankrike!

Att hyra en lägenhet i Frankrike är inte lätt, men det är absolut inte omöjligt. Det har vi gjort!

Till att börja med så är det svårt att hyra en lägenhet i Frankrike för alla, inte bara för oss som är utlänningar. Man behöver en hel del dokument att leverera och massa, massa tålamod och tid.

Lagen kring lägenhetsuthyrning i Frankrike är definitivt till fördel för den som hyr. Har man väl fått ett kontrakt, kan man inte bli vräkt, oavsett vad man gör. Är man över 40 men yngre än 65 samt har inga barn, kan man åka ut, men bara på sommaren. Förutom det sitter man helt säkert! Detta gör att fransmännen är oerhört rädda för att hyra ut lägenheterna till vem som helst.

Ska man hyra en lägenhet längre tid, bör man gå via mäklare. Då får man ett riktigt kontrakt. Vi har märkt att de stora mäklarbyråerna är mycket svårare än de små. Men mycket beror också på själva mäklaren. Vi hyr via Saint Pierre Immobilier, men vi vet att Orpi Immobilier är också vana med utlänningar.

Så vad krävs det för att hyra en lägenhet i Frankrike? Jo en mängd dokument.

 • Trois derniers avis d’imposistion (3 senaste skattebesked)
 • Relevé d’identité bancaire de la Société RIB- information om ditt bankkonto, utan det kan man inte göra mycket i Frankrike
 • Compte de résultat (Resultatbesked)
 • Registre du Commerce (Registreringsbevis)
 • Carte d’identité (ID kort)
 • Elräkning
 • Telefonräkning
 • Referenser från förra hyresvärden

Vi hade en del av de dokument framme, men det räckte inte då vi arbetade inte i Frankrike, inte heller hade hunnit deklarera.

I såna fall måste man ha en bankgaranti, något som är väldigt vanligt i Frankrike. Det är alltså 12 eller 18 månaders hyra som man låser på ett speciellt konto på banken i lägenhetsägarens namn. Ägaren har då rätt att plocka eventuella pengar ifall man inte betalar hyra eller förstör lägenheten. Man skapar ett “Project du baille” (någonstans hyreskontrakt projekt ) på banken där man har de pengarna. Vi fick lägga undan 12 månaders hyra.

Ett bankgaranti tar tid! Ska du hyra lägenhet, var förberedd att det kan ta veckor att fixa en bankgaranti.

När väl en bankgaranti är klar är det dags att skriva ett kontrakt, baille de locations. För att kunna skriva under, behöver man gå igenom en besiktning i lägenheten. Mycket viktigt att det utförs noggrant, då du är ansvarig för allt i lägenheten. Ja, till skillnad mot svenska hyresrätter, så är det hyresgästen som ansvarar för allt i Frankrike. Därför finns det lag på att man måste ha tecknat en hemförsäkring innan man skriver på kontraktet. Det bästa är att ta en multirisque försäkring, som täcker allt. Det finns mängder med försäkringsbolag i Frankrike. Vi har valt AXA Insurance på rekommendation.

www.axa.fr

Efter det är det bara att skriva under och lägenheten är din, principerna är kontrakt nr 1 på 3 år, nr 2 på 6 är och nummer 3 på 9 år. Vi har vårt första kontrakt på 3år….

Lycka till!!!!

Anette & Johan

16946 Total Views 2 Views Today
Dela inlägget
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.