Label Cuisine Nissarde!

 

Fransmännen älskar sin mat, vin, kultur och sina traditioner. De har otrolig respekt för råvaror, närodlat, hantverk och traditionella recept.

Det finns många organisationer som bevarar det äkta, lokala, traditionella. De organisationer brukar sätta ett speciellt märke på en viss produkt som innebär att det är äkta. En sådan märkning kallas i Frankrike för “Label”. Man vet tex att produkter med Label Rouge garanterar att det som står på produkten stämmer och att de håller hög kvalité. Man vet att man har behandlat djuren på ett humant sätt.
Köper man en kyckling med den märkningen, är man garanterat att kycklingen har vuxit upp där det påstås, slaktats där och även förpackats. Man är också garanterat att kycklingen fått springa fritt på minst 10kvm per kyckling utomhus. Label Rouge finns på många olika produkter, kött, ägg, ost, yoghurt, gåslever, skaldjur osv. Som kund har man många valmöjligheter i Frankrike och kan enkelt veta vilka produkter här som håller högt kvalité.

Vi som bor i Provence och i synnerhet nära Nice har fått ett nytt märke Label Cuisine Nissarde. Ett märke som sätts på restauranger i Frankrike och som garanterar och det serveras äkta cuisine nicoise (typiska rätter från Nice området). En grupp inspektörer har provat igenom många restauranger och valt i första etappen 17 restauranger som förtjänar denna märkning. Man tog i åtanke, respekt för de äkta recepten, hög kvalité på råvarorna och respekt för ingredienser man använder vid matlagningen.
I maj fortsätter man med etapp 2 och provar nya restauranger.

http://www.frenchriviera-tourism.com/what-to-do/the-cuisine-nissarde-label.%E2%80%93-respect-for-tradition-06_2597.html

En av de restauranger ligger på vår lista över restauranger att besöka. Vi fick nämligen tips av en lokal invånare om denna restaurang. Hon sa att eftersom vi bor nu här nere kan vi få veta att den finns. Det är tydligen äkta provencalsk mat. Den ligger på en bakgata i gamla Nice och ägs av en familj sen 1927. Kan knappt vänta att gå dit och prova alla delikatesser från underbara Nice. Det äkta!!!

http://fr.wikipedia.org/wiki/Cuisine_ni%C3%A7oise

Detta är en av de anledningar varför vi tog det stora steget att flytta ner hit. Och vi älskar det! Att kunna välja vad man stoppar i sig, utan att bli ruinerad, att veta var produkterna kommer ifrån är helt fantastiskt. Det är så långt ifrån Sverige man kan komma, även om en del ekologiskt har börjat dyka upp.

Än en gång. Vive La France!!!!!

1837 Total Views 1 Views Today
Dela inlägget
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One thought on “Label Cuisine Nissarde!

 1. Tänka sig, spelar ingen roll att man precis kommit från middagsbordet så knorrar det i magen då man går in på bloggen.
  Tack för god läsning som vanligt.
  Kram till Er båda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.